Ránézünk egy ceruzára és úgy tűnik, hihetetlenül egyszerű szerkezetről van szó. Az elkészítése is valóban olyan egyszerű, mint maga a ceruza? De, hogyan készül a ceruza valójában?

Cikkünkben ennek járunk utána!

Hogyan készül a ceruzába való grafitbél?

A grafitceruza melyet írásra, rajzolásra használunk két részből áll: grafitbélből és faházból. Színes ceruzabél esetében különböző anyagokat kevernek össze a kívánt szín elérése érdekében, melyből végül kialakítják a színes ceruzabelet.

A grafitbél úgy készül, hogy a grafitot összekeverik tiszta agyaggal és korommal. Az arány attól függ, milyen keménységű ceruzát szeretnének elkészíteni. A három anyagot vízzel keverik össze, hogy gyúrható masszát kapjanak, majd dagasztógépbe teszik. Ezt követően hengerszéken és sajtolón nyomják keresztül az anyagot. Az így kapott tömböt vékony spagettiszálakra vágják és 1200 fokon szárítják. Legvégül a megfelelő méretre szabdalt grafitbeleket 100 fokos zsiradékban „kisütik”. Az így elkészült ceruzabél kerül bele a faházba.

Hogyan készül a ceruza faháza?

Téglalap alakú fahasábokra van szükség a faház elkészítéséhez. A fának puhának kell lennie, emiatt leggyakrabban kaliforniai cédrust használnak. De megfelelő lehet a hárs, az égerfa, valamint a fenyő.

 A fahasábot kétfelé vágják. Mindkét hasáb egyik oldalába egymásba illeszkedő vájatokat vésnek. Ragasztó anyaggal bekenik a vájatokat az egyik hasábon, majd ebbe helyezik a grafitbelet. A másik hasonlóan vájt hasáb egészét ragasztóanyaggal bekenik és rárakják a grafitbelet magában foglaló hasábra. Nagy nyomáson összenyomják, minek következtében tökéletesen összeragad. A következő fázisban hatszögletűre faragják a már grafitbelet tartalmazó hasábot és végül feldarabolják.

Ezt követően már csak a ceruza faházának a festése, a cégjelzés és egyéb ismertető adatok feliratozása, valamint a ceruza végére a radír felhelyezése történik. A legvégén éles késekkel szép hegyesre hegyezik a ceruzákat, majd csomagolják.

Hogyan készül a ceruza a ceruzagyárban?

Az alábbi érdekes és izgalmas videó egy ceruzagyárba kalauzol el bennünket, ahol láthatjuk a fent leírtakat és annál kicsivel többet. Végig nézhetjük a grafit és színes ceruza készítés minden fázisát.

Források: budapestpencil.hu ; Wikipedia