Ha a rajzunkat élethűen akarjuk elkészíteni, akkor a legfontosabb dolgunk, hogy a fényeket és árnyékokat megfigyeljük. A lerajzolni kívánt tárgyunk merről kapja a fényt? Esetleg több fényforrás is van? Hol van a tárgyon önárnyék? A felületen is biztosan lesz árnyék, ahová tárgyat helyeztük. Az alábbi bekezdésekben arról lesz szó, hogy hogyan történjen az árnyékolás ceruzával.

Árnyékolás ceruzával — árnyékolás grafitceruzával

A  B-s ceruzák puhaságuk miatt alkalmasabbak az árnyékolásra. A 2B megfelelő közepes sötétségű árnyékok megjelenítéséhez. Ha a B és a 2B nem adja meg a kívánt hatást, akkor válasszuk a 4B-t, amivel a még sötétebben tudunk árnyékolni. A 6B ceruza jól használható a nagyon sötét területeken.  A világosabb árnyékolás a HB és a H ceruzával tudjuk megoldani.

Árnyékolás grafitceruzával

Árnyékolás ceruzával — 2 trükk

A kemény és puha grafit ceruzáknak más-más tulajdonságaik vannak, de kombinálhatjuk is a kettőt. Az árnyékolás rétegezése valójában egy trükk, amelyet sok művész használ. Ez a technika lehetővé teszi, hogy mindkét ceruza előnyeit kihasználjuk, miközben hátrányaikat minimálisra csökkentjük.

  • Az árnyékolni kívánt felületet árnyékoljuk először keményebb ( pl. HB vagy H) ceruzával, majd egy puhább ceruzával (pl. B vagy 2B) sötétítsük, árnyaljuk tovább a kívánt mértékig. Ez egy jó módszer közepes és sötétebb árnyékok megjelenítéséhez.
  • Puha ceruzával árnyékolt területre keményebb ceruzával menjünk rá, hogy kisimítsuk, kiegyengessük a grafitot. Ez a technika egy egyenletes megjelenést biztosít.

Árnyékolás ceruzával – árnyékolás színes ceruzával

Attól függően, hogy milyen erősen nyomjuk rá a ceruzánkat a papírra, változik a szín tónusa, erőssége. Ha több réteget hordunk fel egymásra, akkor is tudjuk változtatni a szín tónusát, mélységét. 

A tónusok kialakítását a kéztartásunkkal is tudjuk befolyásolni.

Író kéztarásban, amikor csak a ceruza hegye ér a papírhoz, erősebb lesz a tónus.

Fektetett kéztartásban a ceruza hegyének oldala ér csak a papírhoz, ilyenkor egy gyengébb tónust kapunk.

Árnyékolás ceruzával – eszközök, színek

A következő tónusoknak kell megjelenni a rajzodon:

  1. A legvilágosabb rész ott lesz tárgyadon, ahonnan a fényt kapja.
  2. Lesz egy olyan rész, amire már nem érkezik fény, de még árnyék sem vetül rá. Ez lesz a középtónus, a tárgyad valódi színe.
  3. Sötéttónus, ahol még látszik a tárgy színe, de már némi önárnyék is vetül rá.
  4. Vetett árnyék, amit a tárgy kibocsát arra a felületre, amelyen elhelyezkedik.

Árnyékolás színes ceruzával — több lehetőség közül választhatsz

  • Egy adott szín (pl. zöld) és annak különböző árnyalatú társai. Ez a megoldás akkor ajánlatos, ha nagyobb színes ceruza készlettel rendelkezel, és van elegendő árnyalatod.
  • Egy adott szín (pl. zöld) tónusozásával. A tónusozást végezhetjük a nyomáserősség szabályozásával, vagy a sötétebb helyeket több rétegben is átsatírozhatjuk a felületet.
  • 2 vagy több szín használatával (pl. zöld, piros). Amennyiben ezt a technikát választod, tisztában kell lenned a színkeveréssel, valamint a komplementer színpárokkal.
  • Szürkeárnyalatos tónusozás: válasz hozzá egy alapszínt (pl. zöld), és a szürke különböző árnyalatait a fehértől egészen a feketéig, melyek a különböző tónusok kialakítását fogják adni.

Források: Eferrit.com ; Rajzshop.hu