A következő néhány bekezdésben arról lesz szó, hogy miért érdemes a ceruza keménység jelölést megismerni ahhoz, hogy megfelelően tudjunk vele dolgozni. Ugyanis nem mindegy, hogy ki milyen ceruzát választ az adott tevékenységhez. Sok bosszúságot okozhat, ha például egy műszaki rajz könnyen elmaszatolódik, vagy egy művészi rajzot a rossz ceruza választás miatt nem lehet megfelelően tónusozni, vagy egyszerűen csak kényelmetlen vele írni, mert karcol.

Ceruza keménység jelölés fajtái

Derwent-féle skála

Biztosan te is láttad már, hogy a ceruzákon különböző jelölések, betűk, számok vannak. Mindegyiknek megvan a jelentése. A fenti kép segít eligazodni, hogy melyik jelölés mit jelent. Ez az úgynevezett Derwent féle skála 9H-9B-ig jelöli a ceruzák keménységét, miszerint minél inkább haladunk a H tartomány irányába annál keményebb a ceruza.Természetesen ez még önmagában nem elég, hiszen, az sem mindegy, hogy mihez szeretnénk használni. A következő részből megtudhatod, hogy milyen tevékenységhez, milyen ceruza keménység jelölés való.

A ceruza keménység jelölés segít a választásban

Aki nem tudatosan választ ceruzát, az bizony nem biztos, hogy a kívánt eredményt éri el a munkájában.

Minél inkább a B irányba indulunk és aszerint választunk ceruzát, annál lágyabb grafittal van dolgunk. A ceruza azonban gyorsabban kopik, többször szükséges a hegyezés és jobban kenődik.

  • F-9H ceruza keménység jelölés: grafikusoknak, mérnököknek javasolt illetve, műszaki rajzok készítéséhez is ez a megfelelő választás.
  • B-9B ceruza keménység jelölés: rajzoláshoz, tónusozáshoz, árnyaláshoz
  • HB ceruza keménység jelölés: kifejezetten íráshoz ajánlott. Semmiképp ne lépjünk át a B tartományba.

Forrás: hb-ceruza.blog.hu – Ceruza keménység jelölés