Nem is gondolnánk, hogy egy olyan mindennapi tárgynak, mint a ceruza milyen sok fajtája létezik! Rengetegféle módon csoportosíthatjuk a ceruzákat. Ebben a bejegyzésben áttekintjük melyek a legelterjedtebb ceruza fajták.

Ceruza fajták ceruzabél típus szerint

A ceruzákat kézenfekvő aszerint megkülönböztetni, hogy milyen bél kerül bele a gyártás folyamán. Eszerint léteznek grafitceruzák, melyek talán legelőször jutnak eszünkbe, ha ceruzára gondolunk. A grafitceruzák bele faburkolatba töltött agyag és grafit keveréke, árnyalatuk a világosszürkétől a feketéig terjed. A bél állagának köszönhetően ezekkel a típusú ceruzákkal tudjuk a legvékonyabb vonalakat rajzolni vagy írni.

A vízben oldódó pigment béllel készülő, faborítású ceruzákat akvarellceruzának hívjuk. Kifejezetten akvarelltechnikához készülnek, mely során vagy a ceruzavonásokat oldjuk nedves ecsettel vagy nedves felületre közvetlenül a ceruzákkal dolgozunk.

A faszén– és szénceruzák agyag és korom keverékéből készülnek. Mélyebb fekete árnyalatot adnak, mint a grafitceruzák. A szénceruzák simább felületűek a faszénceruzáknál és kevésbé porlanak.

A különféle jelölőceruzákkal textíliára vagy nem porózus felületre is írhatunk. Ezeket zsír- vagy viaszalapú béllel töltik, papír vagy faborítású egyaránt létezik belőlük.

A színes ceruzák vagy viaszceruzák többnyire faborítású, viaszalapú pigmenttel töltött ceruzák. Számos árnyalatban készítik és a színek satírozással jól keverhetők egymással.

A tömör grafitceruzák bél nélkül készülnek, átmérőjük megegyezik a közönséges grafitceruzákéval. Ugyanúgy agyag és grafit keveréke, de nincs faburkolatuk. Főként művészeti felhasználásra gyártják, előnyük, az hogy gazdaságosak, hiszen gyakorlatilag még a hegyezés során keletkezett forgácsot is azonnal fel lehet használni. Elsősorban nagy felületek fedésére, árnyalására használják, „famentes” ceruzaként is hivatkoznak ezekre a típusokra. Árnyalataik megegyeznek a közönséges grafitceruzák árnyalataival.

Különleges ceruza fajták felhasználási mód szerint

Az ács ceruzákat alakjuk és kemény belük alapján tudjuk felismerni. Azért, hogy használat közben ne tudjanak elgurulni, összenyomott, lapos alakúak, jól elférnek akár egy felső zsebben is. A kemény belük pedig lehetővé teszi, hogy a lécek, gerendák, fadeszkák felületére is könnyen írhassunk velük

A gyorsírók számára gyártott speciális gyorsíróceruzákat a törhetetlen, kemény ceruzabél jellemzi, többnyire hengeres kialakításúak, hogy kényelmes tartást biztosítsanak a hosszú ideig tartó használat során, illetve sokszor mindkét végén ki vannak hegyezve.

A kiradírozható színes ceruzák olyan színes belű ceruzák, amelyek (más színes ceruzákkal ellentétben) könnyen ki lehet törölni radírgumival. Elsősorban a grafikusművészek, rajzfilm animátorok kedvelik, vázlatrajzoláshoz használják.

Nem fénymásolható ceruzákat használnak olyan jelölésekhez, amelyeket később a fénymásoló gépek nem érzékelnek, így az ezekkel írt jegyzetek, jelölések nem látszanak a másolatokon.

A kozmetikai ceruzákat, vagy sminkceruzákat az arc vagy bőr festésére használják, a belük nem mérgező, nem káros, hanem alapvetően bőrbarát alapanyagból készül.

Különleges ceruza fajták

Ceruza fajták alak szerint

Alakjuk szerint megkülönböztetjük a háromszögalakú ceruzákat, hengeralakú ceruzákat, hatszögletű ceruzákat és a flexibilis, hajlítható ceruzákat.

Ceruza fajták gyártási mód szerint

A fenti felsorolt, ún. közönséges ceruzák mellett léteznek mechanikus (töltő-) ceruzák is. Ez utóbbiakból is, melyek többnyire fém vagy műanyag külsőbe külön betölthető bélből állnak, kétféle létezik. Az egyik típusúból a bél a gravitáció hatására, a ceruza végén lévő gomb lenyomására csúszik előre. Míg a másik (pl. a Rotring gyár termékei) típusú töltőceruzák egy gomb lenyomására adagolva csúsztatják előre a grafit belet. Ezekhez a mechanikus ceruzákhoz egészen vékony, akár 0,13 mm vastagságtól egészen 2.00 mm vastagságig létezik ceruzabél. Írásra, jegyzetelésre és műszaki szerkesztéshez használatosak leginkább.

A tolóbetétes ceruzák lényege, hogy nem kell őket hegyezni, hiszen a hegyek, amikor elkopnak, egyszerűen a ceruza végére erősíthetők, ennek hatására pedig előrecsúszik egy újabb (műanyag házba erősített), előre kihegyezett ceruzahegy.

Ceruza fajták keménység szerint

Ezenkívül a ceruzafajtákat természetesen színek, árnyalatok és keménység szerint is megkülönböztethetjük. Az alábbi táblázat áttekintést ad a ceruza fajták árnyalat szerinti osztályozásáról.

Ceruza fajták keménység szerint

Néhány ismert ceruzamárka

GyártóOrszágCeruzamárka
Caran d’AcheSvájc
China First Penci.Kína„Chung hwa” és „Great Wall”
Derwent Cumberland Pencil CompanyNagy BritanniaDerwent
Faber-Castell AGGermanyPlants in Germany, Indonesia, Costa Rica, Brazil
FILA GroupOlaszországOwns Lyra, Dixon, Ticonderoga brands
Koh-i-Noor HardtmuthCsehországKoh-i-Noor
Lyra Bleistift-FabrikNémetországParent: FILA Group
Mitsubishi PencilJapánMitsu-Bishi, Uni brands
Staedtler Mars GmbH & Co.NémetországStaedtler
Tombow Pencil Co.Japán

Forrás: Wikipedia – Pencil