A cikkben összefoglalom, hogy különböző célokra milyen színes ceruza alkalmas, milyen márkájú színes ceruzákat érdemes használnod. A cikk végén lesz szó a ceruzák keménységéről is. Színes ceruza fajták összefoglalója.

Mi a színes ceruza

„A színes ceruza egy olyan rajzeszköz, amely egy külső fa hengerből, tokból és egy belső, színes ceruzatöltetből áll. A színes ceruzatöltet viasz, vagy olaj bázisú anyag, és különböző arányban tartalmaz színezékeket, adalékokat és kötőanyagokat.” Wikipedia

A színes ceruza fajták a felhasználók köre szerint

A színes ceruzák óriási választékban érhetők el a piacon, de a felhasználás szempontjából alapvetően 2 csoportot különböztetünk meg:

1. Művészek számára készült ceruzák

A művészek által használt színes ceruzáknak jobb a fényállósága, a pigment jobban megőrzi eredeti színét, jobban ellenáll a napfény UV sugarainak. A ceruzatöltet töréssel szembeni tartóssága nagyobb, és jobb a vízállósága is.

A vázlatok, tervek, alkotások életre keltéséhez minden művésznek ki kell tapasztalnia, hogy milyen fajta ceruzát részesítsen előnyben. A thearchitectsguide.com a következő márkákat ajánlja a képzőművészek, grafikai tervezők, építész-tervezők számára:

2. Iskolai ill. hobbi célra készült ceruzák

Iskolai, vagy hobbi célra érdemes olyan színes ceruzát választani, aminek természetes, szép színei vannak, nem túl kemény, nem túl puha, jól hegyezhető. Az alábbi ajánlás Egervári Lilla pszichopedagógustól származik, aki hosszú évek óta dolgozik a művészetterápia területén.

A színes ceruzák fajtái

Sok érv és ellenérv szól mindegyik típus mellett vagy ellen, ugyanakkor mindegyiknek megvan a saját felhasználási területe, mindegyiket más célra lehet használni.

Színes ceruzák

1. Viasz alapú színes ceruzák

A viasz alapú ceruzák a legelterjedtebbek, ezeket bármelyik írószer boltban meg tudjuk vásárolni. Széles minőségi skálán mozognak, sokkal inkább megfizethetők, mint az olaj alapú társaik.

A legkedveltebb viasz alapú színes ceruza márkák:

2. Olaj alapú színes ceruzák

Az olaj alapú ceruzák drágábbak. Művészi, részletgazdag munkákhoz, alkotásokhoz kiválóak.

A legkedveltebb olaj alapú színes ceruza márkák:

3. Víz bázisú ceruzák

A vízzel oldható ceruzákat más néven akvarell ceruzáknak is szokás hívni. Különlegességük, hogy hagyományos, színes ceruzaként is használhatóak, de vizes ecsettel elkenve vízfestékké válnak.

Ajánlott, jó minőségű akvarell ceruzák:

4. Agyag alapú ceruzák

Az agyag alapú ceruzák a legkeményebb, legszárazabb fajták. Ezek a legolcsóbbak. Érdemes velük vigyázni, mert sokszor karcolnak, darabosak.

A színes ceruza fajták keménységéről

A ceruzák keménységén a karcolási keménységet értjük.

A B (Black) jelzésű ceruzák lágyak, művésziek, a H (Hard) jelzésű ceruzák keményebbek. Minél inkább H irányba mozdulunk el, annál keményebb a ceruza. Ha a B irányba indulunk, akkor lágyabb a ceruza nyoma, jobban kopik, gyakoribb hegyezés szükséges, a nyom kenődik.

  • Műszaki rajzokhoz: F-9H
  • Rajzhoz, árnyaláshoz, tónusozáshoz: B-9B
  • Íráshoz: HB

Források: Wikipedia; Thearchitectsguide.com ; Historyofpencils.com ; Rajzshop.hu ; Artterapia.hu ; Művészház.com ; Felnőttszinezőkészitő.hu ; Hbceruzablog.hu