A legtöbb háztartásban a ceruzák mindennapos használatban vannak. Használjuk írásra, jelölésre, rajzolásra, színezésre, ki erre, ki arra. A ceruzák keménységével azonban ennél kevesebbszer foglalkozunk. Érdemes legalább egyszer áttanulmányozni, hogy melyik feladatra milyen ceruza a legmegfelelőbb. Lehet, hogy eddig nem jó ceruzát használtál és a te álomceruzád a H ceruza?

Nézzük mit is jelent a H ceruza jelzés és mire használható a H ceruza vagy 1H ceruza!

Mit jelent a ceruzák keménysége?

A ceruzák keménysége első sorban a karcolási keménységet jelenti. Tehát azt mérjük ezzel, hogy a ceruza mennyire karcolja a papírt és a karcolás nyoma mennyire látszódik a papíron. A keménységi fokot az agyag és a grafit aránya határozza meg. Ha a grafit a több, a ceruza puhább és feketébb (ezek leginkább a B ceruzák). De ha a ceruzabél keverékében több az agyag, a ceruza keményebb, a vele húzott vonal vékonyabb, világosabb (H ceruzák). A grafitceruzák keménysége minden egyes ceruzán jelölve van.

A ceruza jelölése

Magán a ceruzán lévő jelölések között szerepel legtöbbször a gyártó neve, esetleg egy vonalkód is, azonban ami a megkülönböztetés szempontjából a legfontosabb, az a két utolsó betű vagy egy szám és egy betű.

A ceruzán szereplő számok a tónusértéket jelölik, vagyis azt, hogy a ceruza nyoma a papíron mennyire lesz világos vagy éppen sötét, milyen lesz az árnyalata.

A skálán látható betűk pedig a következőket jelentik:

  • B, mint Black (magyarul fekete) – ezek a sötétebb árnyalatú, puhább ceruzák, ezekben nagyobb a grafit aránya;
  • F, mint Fine (magyarul jó, finom) – ebből egy van középen, nagyjából ugyanaz, mint a HB ceruza;
  • H, mint Hard (magyarul kemény) – ezek a világosabb árnyalatú, keményebb ceruzák, a ceruzabélbe kevesebb grafitot és több agyagot kevertek.

A ceruza keménység jelölésére tehát egy tónusskálát alkalmaznak, melyen a “H” (“hard” – jelentése kemény) és a “B” (“black” – jelentése fekete) jelöléseket alkalmazzák a megfelelő számmal együtt. “Keménységtől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák.” (Wikipedia – Ceruza)

  • Nagyon puha ceruza: 9B-5B
  • Puha: 4B-B
  • Közepes keménységű: HB (F)
  • Kemény ceruza: H-2H
  • Nagyon kemény ceruza: 3H-5H
  • Extrém kemény ceruza: 6H-9
Ceruzák keménysége - skála

H ceruza – mire használd?

“H” jelöléssel a keményebb ceruzákat látják el, így a H ceruza (vagy 1H ceruza) is ilyen tulajdonsággal bír. Általánosságban elmondható, hogy annál keményebb egy ceruza, minél magasabb szám van a “H” betű mellett. Ezeket főleg műszaki rajzok elkészítésére használják, mert jól kihegyezve nagyon vékony, éles vonalat hagynak a papíron. A “H” jelzésű ceruzák kevésbé kopnak, ritkábban kell hegyezni, és nem is maszatolódnak annyira.

Rajzoláshoz főleg a B jelzésű ceruzákat szokták ajánlani. Való igaz, hogy árnyékoláshoz, tónusozáshoz mindenképpen ezekre van szükség. Lehet azonban rajzolni H jelzésű ceruzával is. Egy H-s ceruzával (amilyen a H ceruza) szép, halvány vonalakat tudunk húzni. Ha erősebben nyomod a papírra akkor megkarcolja a papírt és nem lehet radírral sem eltüntetni utána ezt a barázdát.

A lényeg, hogy ne nyomjuk rá a H-s grafit ceruzánkat a papírra, mert akkor nagyon határozottan élesen fognak látszani a lerajzolt tárgy, forma körvonalai. Ez persze nem gond, de a valóság más. Figyeld meg, hogy nincs erőteljes vonal a formák körül.

Forrás: hb-ceruza.blog.hu; Művészház.com; Dekorka; Wikipedia – Ceruza; Rajz-tanfolyam.hu