A grafitceruza keménysége határozza meg, hogy milyen keménységű ceruzát kell használnod íráshoz, műszaki rajzhoz vagy művészi rajzok készítéséhez.

Amikor az írószer boltban grafitceruzát vásárolsz különböző jelöléseket láthatsz a ceruzák végén. Az egyiken 2HB, a másikon 2B, a harmadikon 3H vagy esetleg F. Vajon mit jelentenek ezek a számok és betűk?

Jelölések a grafitceruza keménysége megállapítására

A grafitceruza keménységén a karcolási keménységet értjük és nem azt, hogy mennyire könnyű eltörni vagy sem. Minél karcosabban ír egy grafitceruza, annál nehezebben radírozható, ugyanakkor a hegyezőt kevesebbszer kell használni.

Keménységi skála

A grafitceruzák keménységét 9H-tól 9B-ig jelzik.

Mit jelent a H, az F és a B?

  • H – mint hard, azaz kemény
  • F – mint fine, azaz finom
  • B – mint black, azaz fekete

A megfelelő keménységű grafitceruza kiválasztása

A B jelzésű a legpuhább karcolású és ezért a legkönnyebb radírozni is. Rajzoláshoz, tónusozáshoz éppen ezért jó, ha a grafitceruza keménysége B-től 9B-ig terjed. Minél nagyobb a szám előtte pl. 7B, annál puhább a ceruza és annál feketébben satíroz. Hátránya: gyakran kell hegyezni.

Az F és H jelzésű a legkarcosabb, a legkeményebb, emiatt nehezen radírozható, mert kevésbé is látszik a papíron. Mivel kemény, lassabban kopik, ezért hegyezni is ritkábban szükséges. A grafitceruza keménysége ebben az esetben F és H-tól 9H-ig választható. Tökéletes és pontos műszaki rajzokat készíthetünk ezen keménységű ceruzákkal.

Ha a grafitceruza keménysége HB jelzésű, a legjobb választás az íráshoz. Egyesíti a H és a B előnyös tulajdonságait. Viszonylag könnyen radírozható és szép a karcolása is. Hegyezés szempontjából is ideális.  Nem véletlenül ajánlják az első osztályos diákoknak, amikor az írásra kezdik tanítani őket.

Források: rajzshop.hu ; www.wts.hu ; hb-ceruza.blog.hu