Nagyon sok fajta grafit ceruzával találkozhatunk az írószerboltokban és a webáruházakban. Hogyan igazodjunk el közöttük? Milyen a tökéletes grafit ceruza rajzoláshoz? Ha a megfelelő grafit ceruzát keresed, akkor az alábbi kis összefoglaló a segítségedre lesz.

Grafit ceruza rajzoláshoz – amit a jelzésekről tudni érdemes

A grafit ceruzák végén található jelzések utalnak a ceruzák keménységére, melyek 9B-9H-ig vannak jelölve.

A H jelzés a ceruzán Hard annyit jelent kemény ceruzával van dolgunk. Minél nagyobb a szám annál keményebb a ceruza, annál jobban karcolja a papírt. Persze ha nem nyomjuk rá erősen, akkor lehet a kemény ceruzával is finoman rajzrolni. A papírok minősége ugyancsak nem mindegy. Teljesen másként viselkednek különböző minőségű papírokon a grafit ceruzák.

A B jelzés a grafitceruzán azt jelenti, Black, azaz fekete. Ezek puha ceruzák, és minél nagyobb a B előtti szám, annál puhább a ceruza, a rajzunkon is egyre sötétebb árnyalatot kapunk.

A rajzolást kedvelők ismerhetik az F jelölésű ceruzát is, amely a H és B ceruzák között átmenetet képez. Az F jelentése Fine, azaz finom.

Grafit ceruza márkák rajzoláshoz

Az alábbi felsorolásban néhány nagyon jó minőségű ceruzamárkát láthatsz, amiket bátran válassz rajzoláshoz.

Grafit ceruzák
  • Derwent
  • Faber-Castell
  • Koh-i-Noor
  • Staedtler
  • Conte
  • Stabilo
  • Herlitz

Grafit ceruza rajzoláshoz – rajzolás H jelzésű ceruzával

Egy H-s ceruzával szép, halvány vonalakat tudunk húzni. Ha erősebben nyomod a papírra akkor megkarcolja a papírt és nem lehet radírral sem eltüntetni utána ezt a barázdát.

A lényeg, hogy ne nyomjuk rá a H-s grafit ceruzánkat a papírra, mert akkor nagyon határozottan élesen fognak látszani a lerajzolt tárgy, forma körvonalai. Ez persze nem gond, de a valóság más. Figyeld meg, hogy nincs erőteljes vonal a formák körül.

Grafit ceruza rajzoláshoz – rajzolás B jelzésű ceruzával

A B jelzésű ceruzákkal nagyon sok árnyalatot létre tudunk hozni a puhaságuknak köszönhetően. Érdemes kezdőként kipróbálgatni a B-s ceruzák mindegyikét.

Hogy rajzunk valósághű legyen, kontrasztokat kell használni. Figyeljük meg, hová vetül a legtöbb árnyék, ezt pl. 8B ceruzával szépen meg tudod oldani. Ahol több fény éri a tárgyat, vagy a formát, akkor gyengéden tartsd a ceruzát. Éppen hogy csak érje a grafitceruzád a papírt.

Az is egy lehetőség hogy, a világosabb részek megjelenítéséhez pl. 2B-s ceruzát használsz. Kísérletezz bátran egyszerre több ceruzával is és figyeld a hatást. Szerezz minél több gyakorlatot, mert így fog majd kialakulni a rád jellemző stílus.

Forrás: Művészház; Rajz-tanfolyam.hu