A legtöbb háztartásban a ceruzák mindennapos használatban vannak. Használjuk írásra, jelölésre, rajzolásra, színezésre, ki erre, ki arra. A ceruzák keménységével azonban ennél kevesebbszer foglalkozunk. Érdemes legalább egyszer áttanulmányozni, hogy melyik feladatra milyen ceruza a legmegfelelőbb. Lehet, hogy eddig nem jó ceruzát használtál és a te álomceruzád a 6B ceruza?

Nézzük mit is jelent a B ceruza jelzés és mire használható a 6B ceruza!

Mit jelent a ceruzák keménysége?

A ceruzák keménysége elsősorban a karcolási keménységet jelenti. Tehát azt mérjük ezzel, hogy a ceruza mennyire karcolja a papírt és a karcolás nyoma mennyire látszódik a papíron. A keménységi fokot az agyag és a grafit aránya határozza meg. Ha a grafit a több, a ceruza puhább és feketébb (ezek leginkább a B ceruzák). De ha a ceruzabél keverékében több az agyag, a ceruza keményebb, a vele húzott vonal vékonyabb, világosabb (H ceruzák tulajdonságai).

A ceruza jelölése

A grafitceruzák keménysége minden egyes ceruzán jelölve van. Magán a ceruzán lévő jelölések között szerepel legtöbbször a gyártó neve, esetleg egy vonalkód is, azonban ami a megkülönböztetés szempontjából a legfontosabb, az a két utolsó betű vagy egy szám és egy betű.

A ceruzán szereplő számok a tónusértéket jelölik, vagyis azt, hogy a ceruza nyoma a papíron mennyire lesz világos vagy éppen sötét, milyen lesz az árnyalata.

A skálán látható betűk pedig a következőket jelentik:

  • B, mint Black (magyarul fekete) – ezek a sötétebb árnyalatú, puhább ceruzák, ezekben nagyobb a grafit aránya;
  • F, mint Fine (magyarul jó, finom) – ebből egy van középen, nagyjából ugyanaz, mint a HB ceruza;
  • H, mint Hard (magyarul kemény) – ezek a világosabb árnyalatú, keményebb ceruzák, a ceruzabélbe kevesebb grafitot és több agyagot kevertek.

A ceruza keménység jelölésére tehát egy tónusskálát alkalmaznak, melyen a “H” (“hard” – jelentése kemény) és a “B” (“black” – jelentése fekete) jelöléseket alkalmazzák a megfelelő számmal együtt. “Keménységtől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák.” (Wikipedia – Ceruza)

  • Nagyon puha ceruza: 9B-5B
  • Puha: 4B-B
  • Közepes keménységű: HB (F)
  • Kemény ceruza: H-2H
  • Nagyon kemény ceruza: 3H-5H
  • Extrém kemény ceruza: 6H-9
Ceruzák keménysége - skála

6B ceruza – mire használd?

Minél inkább haladunk a skálán a “B” irányába, annál puhábbak lesznek a ceruzák. A “B” jelzésű ceruzákat (így a 6B ceruzát is) inkább rajzoláshoz, főleg árnyékoláshoz, tónusozáshoz szokták ajánlani. Íráshoz semmiképp ne válasszunk “B” jelzésű ceruzát, mert a hegye sokkal gyorsabban kopik, előbb elhasználódik, mint a “HB” ceruza, vagy akár a “H” jelzésű ceruzák bármelyike. Illetve sokkal jobban maszatolódik is, ezért sokkal inkább ideális a rajzoláshoz, mint az íráshoz.

Mivel az 6B ceruza egy puhább karcolású, ezért könnyebb radírozni is. Rajzoláshoz, tónusozáshoz éppen ezért jó, ha a grafitceruza keménysége B-től 9B-ig terjed. Minél nagyobb a szám előtte pl. 7B, annál puhább a ceruza és annál feketébben satíroz. A hátránya az, hogy gyakran kell hegyezni.

Forrás: hb-ceruza.blog.hu; Művészház.com; Dekorka; Wikipedia – Ceruza